AvarnoV.reismee.nl

Irkutsk - Ulaanbaatar

Doodop, verlaten trein en een mongool. De hele treinreis van Irkutsk naar Ulaanbaatar een coupe voor mezelf gehad. En ik was vast niet de enige (zo onbezet was ie). In dezelfde wagon zaten nog slechts 2 duitsers en een mongool. Zat ik net lekker muziek te luisteren en een beetje in slaap te sukkelen, komt de beste man van de coupe naast me om een praatje te maken. Dat bleek dus een native mongool te zijn, wonende in Ulaanbaatar. Met wat improvisatie en commons sense een gesprek gevoerd, omdat hij wel wilde maar eigenlijk geen engels kon spreken. Toch beide weer wat geleerd over elkaars culturen, en dat is natuurlijk altijd de moeite waard. 's Avonds 2 kant en klaar-pakketten noodles, die ik op het grens-station tussen Rusland en Mongolie had gekocht, naar binnen gewerkt. Daarna geprobeerd nog wat slaap in te halen voordat we zouden arriveren op plaats van bestemming; Ulaanbaatar. Eenmaal op het perron een paar gezanten van guesthouses en tourbureuas vriendelijk weg moeten wuiven, en uiteindelijk mijn gids ontmoet. Een erg aardige vrouw! Behoorlijk moe aanbeland in deze, rijkelijk met allerlei soorten afval 'versierde' hoofdstad van Mongolie. Wat een puinhoop. Alsof de mensen alles wat ze niet meer nodig hebben rechtstreeks op straat keilen. Niet echt een positieve eerste indruk zeg. Wat ook opviel was dat overal, op ieder ongebouwd stukje grond een yurt stond. Meestal behoren deze tenten tot nomaden van het platteland, die op een beter leven hopen in de stad. Ik heb me laten vertellen dat dat toegestaan was, mits er geen plannen waren van gemeente of bedrijven om er iets mee te doen. Ze moeten natuurlijk wel geen gas/water/electriciteit/riolering of brute internetverbinding verwachtten, of enige andere vorm van luxe en comfort. Samen naar Terelj National Park gereden, en onderweg mijn ogen uitgekeken. Helaas bleef de viezigheid, op en langs de weg, berm, tuin en zo in de natuur zich laten zien. Hoe verder van Ulaanbaatar, hoe schoner het werd, maar onze standaarden zullen niet worden gehaald. Als je daar echter doorheen weet te kijken sta je versteld staan van de weidse, open vlakten, glooiende heuvels, witte bergen, bevoren meren en rivieren. In een woord; adembenemend!

Marit

Ha neef!
Wat heb je gedaan in Terelj National Park? Nog op een paard gezeten?
Liefs

Eric

Hoi Mark,

Je hebt in korte tijd al veel beleefd! Ik ben jaloers op je. Mongolen hebben wij hier overigens ook ;-) Heel wat anders dan die schone stedentrips. Benieuwd of het in China schoner is.

Je Pa

Diana

Hallo lieve zoon van me.

Je rolt van de ene in de andere verbazing en wij natuurlijk ook aan de hand van jouw verhalen.
Wie had dat gedacht, Mark aan de wodka, nu neem je natuurlijk geen genoegen meer met minder!
En nu had je eindelijk de kans om eens een insect te proeven vol met proteine, laat je die kans liggen!!!
Op naar het volgende avontuur.
Ik wens je een hele goeie en gezellige reis naar Datong.

Heel veel liefs van mam.

Guuska

Hoi Mark,

Wat een prachtige avonturen beleef je nu al aan het begin van de reis. Dat belooft nog heel wat voor de rest van de tijd!
Jammer dat die mongolen er zo'n puinhoop van maken maar ja je moet maar denken: "het zijn mongolen he". ;)
hahaha wat leuk al die kinderachtige grapjes over mongolen....
Josti band nog ontmoet??? hahaha, wat een lol.

Maar het is serieus jammer dat mensen er zo'n puinhoop van maken. Ik heb gehoord dat dit in veel aziatische landen ook zo is. Prachtige natuur aan de ene kant maar aan de andere kant één grote vuilnisbelt.
Gelukkig wonen wij lekker in Nederland waar het vorige week 20 graden was en nu bijna rond het vriespunt.

Het kan verkeren....

Inge & Thijs

Wow, je hebt al een flink stuk afgelegd zeg!
Geen wonder dat je doodop was.
Bereid je voor straks voor de Chinezen, die spugen, boeren en scheten gewoon open en bloot hoor ;-)
Vietnam vonden wij helemaal niet zo vervuild. Hopelijk is dat nog steeds zo als jij daar over uhhh 3 maanden bent?

Have fun!

Liefs!

Lieke

Je bent pas 2 weken weg en hebt al enorm veel meegemaakt, wat een stoere en leuke verhalen! Illigaal gekochte Wodka gedronken, bijna omgekomen in een sneeuwstorm, kakkerlakken vermoord én ook nog in een duur restaurant gegeten. Avontuurlijke broer heb ik! :D
Jammer dat het in Ulaanbaatar zo vies is, hopelijk zijn ze in Datong wat milieuvriendelijker...
Liefs, Lieke (en een dikke knuffel van Dana!)