AvarnoV.reismee.nl

Moskou

Moskou; sneeuw en een taal waar je echt helemaal niks van begrijpt.

Het heeft even geduurd, maar hier dan eindelijk een bericht. Heb met veel moeite een internetcafe weten te vinden, want die zijn er niet zoveel. Vandaag is ook meteen de laatste dag hier, dus wat dat betreft; mooi op tijd.
De eerste dag was echt heel erg wennen. Je stapt het vliegtuig uit en daar sta je dan. Alleen; maar eigenlijk ook weer niet. Gelukkig heb ik het begin van mijn reis geboekt. Dat maakt de start gelukkig wat aangenamer. Al was de rit naar het hotel een hele erge lange. Enorme file van het vliegveld tot bijna bij de plaats van bestemming. Ging zo langzaam dat ik bijna in slaap was gevallen.

Wat ook zeker een uitdaging is; de cyrillische taal! De eerste keer met de metro was een gepuzzel zeg. Kennelijk toch niet genoeg 'ingelezen' thuis, haha. Na enige tijd natuurlijk wel wat letters (paar woorden) en symbolen geleerd die je vaak nodig heb. Toch wel handig als je weet waar je uberhaupt naartoe moet, en beter nog; als je weet hoe je weer terugkomt.
Wat heb ik een moeite moeten doen voor een aantal 'simpele' dingen. En dat terwijl de culturele waarden en normen, zeker hier in Moskou, toch vrij westers zijn. Maar ach, dat zal alleen maar erger worden, met China in het vooruitzicht

Tongue out

Qua trekpleisters en must-see toeristische attracties is er hier minder te doen als in bijvoorbeeld Londen en Parijs. En een aantal van die sights zijn echt schandalig duur. Vooral alle bezienswaardigheden in het Kremlin. Als echte nederlander (Dortmans) heb ik me daar natuurlijk goed in verdiept. Zodoende wat keuzes moeten maken, maar die waren tot op heden wel de moeite waard (Kremlin Armoury, State Historical Museum).

Vanavond gaat de treinreis beginnen. Vertrek rond middernacht naar Irkutsk, waar in de buurt (Listvyanka) een homestay staat gepland. Ben benieuwd!

Groeten uit Moskou.

Guus

Hoi Mark klinkt allemaal erg lastig met zo'n taal waar wij eigenlijk niet veel van mee krijgen hier in Nederland.
Maar hoe smaakte nou het broodje perestrojka en de friet Gorbatsjov?

Niek

Hey brodda, wellicht lees je dit nog even snel voordat je weer van 't Inet gaat (en deze website wegens Westerse corrupte propaganda in China geblokkeerd is!). Veel plezier met de treinreis. Vooral veel naar buiten kijken hè. En opletten dat niemand je tas vol propt met cocainebaboesjka's ;).

Diana

Hoi Mark,

Wauw, wat een mooie foto's en dat al in het begin van je avontuur, er zullen er nog vele volgen, wij kijken er al naar uit en genieten op deze manier met je mee.
Een hele voorspoedige treinreis met hopelijk leuke medereizigers die niet te veel snurken en niet te veel stinken, op naar het volgende avontuur!

Veel liefs van mam!

Ruud

Mark, wat moet dat straks in Mongolië en China worden als je het "simpele" cyrrillische schrift al moeilijk vindt!
Wist je overigens dat er nergens zoveel paleizen staan als in Moskou? Heb je een paleis bezocht?
En dat de mooiste ikonen niet in musea maar in kloosters hangen?
Als je dit leest heb je het eerste deel van de treinreis er alweer opzitten. Ik hoop dat je bij de tussenstops bij de "marktjes"wat eten en drinken hebt gekocht en zo wa contact met de lokale bevolking hebt gehad. Dan ervaar je dat we het hier in Nederland zo slecht nog niet hebben ondanks de crisis.
Hopelijk heb je tijdens de reis niet alleen naar buiten zitten kijken, maar ook genoten van het "leven in de trein".

Elly en ik zijn benieuwd naar je volgende belevenissen.

Blijf gezond!

Zus

Wat een avontuur zeg, mooie foto's heb je gemaakt! Ik hoop dat je een goede treinreis hebt gehad met leuk gezelschap en mooi uitzicht. En hoe is het met je Suske en Wiske, heb je 'm al uitgelezen en geruild? ;-)
Een dikke knuffel van Dana en van mij ook uiteraard.

Inga & Tieske

??????! (dat betekent hallo op zn Russisch, dat je t maar even weet ;-) ) Wij snappen wel waarom het zo lastig is om de taal te begrijpen.
Zijn benieuwd hoe de treinreis zal gaan verlopen en welke mooie landschappen je allemaal tegenkomt en welke mensen.

??????????? ???? (Goede reis)

Liefs!

Inga & Tieske

Oeps, het zag er zo mooi uit al die tekentjes, maar helaas komen er alleen maar vraagtekens....ach ja de taal is één groot vraagteken, hihi

Marit

Helluw! Zit je al op een paard in de Gobi-Dessert ondertussen? Toch lastig dat je (door het Dortmansbloed?) bezuinigt op het Kremlin en wie weet wat nog meer?! Niet vergeten dat je de reis maar 1x maakt, dan bij terugkomst maar wat meer wc's poetsen of taarten bakken ;) Heb je al wat gekke dingen meegemaakt? Jakmelk gedronken en geitenogen gegeten? Ben benieuwd!
Liefs